Satürn’ün Uydusundaki Garip Hareket…

Yayınlandı: 11 Oca 2009 / Satürn'ün Sırları, Uzayın Gizemleri

enceladus

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (Nasa)’nın Gönderdiği Cassini Uzay Aracı, Satürn’ün Uydusu Enceladus’ün Yüzeyinin ‘Sıradışı’ Bir Şekilde Hareket Ettiğini Doğruladı.

Buz kaplı uydudan gelen ilk fotoğraflarda, Enceladus’ün yüzeyindeki büyük buz parçalarının, Dünya’da okyanus tabanlarındaki yeni kabuk oluşumunda olduğu gibi yayıldığı gözlemlendi. Cassini’nin yolladığı fotoğraflar, yüzeyin altında bir deniz olabileceği görüşünü kuvvetlendirdi.

Cassini projesi liderlerinden bilimci Carolyn Porco, Enceladus’ta akıcı sıvı olduğuna dair kanıtları azar azar elde ettiklerini ifade etti. Satürn’ün uydusundaki yüzeysel hareketler, Dünya’da okyanus tabanlarındaki tektonik tabakaların oluşumuna benziyor. Yüzeyi kar beyazı olan uyduda derin yarıklar ve çizgiler dikkat çekiyor.

Cornell Üniversitesi’nden Paul Helfenstein, Cassini’den gelen fotoğraflar üzerinde yaptığı incelemelerde, bazı yarıkları bulmaca çözer gibi koptukları bölgelere yerleştirebildiğini aktardı.

Bilimadamları, Enceladus’te suyun varlığının kesinleşmesi durumunda, uydunun gelecekteki ‘en heyecan verici’ keşif hedefi olabileceğini ifade ediyor.

Uydunun Büyük Boyuttaki harika resimleri için bakınız.

yorum
  1. hümeyra dedi ki:

    anaaaaaaaaaaaaaaaa

  2. […] Satürn’ün Uydusundaki Garip Hareket… » enceladus 07 Mar 2011 – tahsin […]

Yorum bırakın